Vena varikos: tahap perkembangan penyakit

Menurut anggaran oleh pakar di Universiti Penyelidikan Perubatan Nasional, lebih daripada 50% penduduk dunia mempunyai penyakit yang disebut vena varikos di gudang senjata mereka.

Apa jenis penyakit itu, mengapa ia berbahaya?

Urat varikos

Penyakit ini adalah proses di mana urat periferal membengkak dan kelihatan di bawah kulit. Setelah jumlahnya meningkat, mereka ditarik ke simpul, yang mengganggu fungsi alat injap. Darah tidak dapat beredar dengan kecepatan normal dan tekanan vena meningkat, meregangkan saluran yang tidak dapat memproses lebihan cairan.

Vena varikos adalah penyakit yang tidak hanya dikenali oleh perubatan moden. Bizantium kuno juga menderita penyakit ini.

Berdasarkan minat mereka terhadap penyakit ini dan cara-cara yang dikembangkan untuk memeranginya (pembalut yang dirawat khas digunakan untuk rawatan), vena varikos adalah penyakit yang agak biasa pada masa itu.

Selalunya, urat varikos didiagnosis pada wanita. Ini disebabkan latar belakang hormon yang sentiasa berubah. Lelaki juga mengunjungi, walaupun dalam jumlah yang lebih kecil, praktik ahli phlebologist, pakar yang mengkaji struktur dan fungsi urat.

Tahap penyakit vena varikos

Sistem yang digunakan untuk memenuhi syarat peringkat penyakit merangkumi 6 peringkat perkembangan penyakit:

 • Sifar. Tahap sifar atau tahap sifar vena varikos yang tidak menampakkan dirinya secara visual. Pesakit mengadu peningkatan bengkak, sakit dan kekejangan di bahagian bawah kaki. Walau bagaimanapun, tidak ada pembesaran urat yang dapat dilihat. Seseorang sihat secara luaran, tetapi dia merasakan semua gejala penyakit.
 • Pertama.Terdapat jaring labah-labah vena atau plexus kapal yang melebar pada kaki. Di samping itu, pesakit mengalami semua gejala di atas. Sekiranya penyakit dikesan pada tahap ini, tindakan segera harus diambil. Rawatan urat varikos tahap 1 berlaku dalam masa yang singkat dan dengan risiko komplikasi yang lebih rendah.
 • Kedua.Tahap ini dianggap sebagai permulaan penyakit vena varikos yang teruk, kerana pembekuan darah dapat terjadi. Foto menunjukkan urat varikos kelas 2, di mana pesakit dapat melihat urat dan nodul yang melebar pada kaki yang muncul setelah jangka masa lama imobilisasi atau ketegangan anggota badan.
 • Ketiga.Sebagai tambahan kepada gejala yang dijelaskan di atas, terdapat edema harian, yang paling sering menampakkan diri pada waktu petang. Dalam foto ini urat varikos darjah 3. Ia paling kerap didiagnosis hari ini.
 • Keempat.Kerana pemakanan yang buruk, perubahan pigmen berlaku pada kulit yang terkena urat varikos. Proses keradangan bermula, yang kadang-kadang membawa kepada atrofi kulit dan kemunculan ulser trofik.
 • Kelima.Sejauh mana ulser telah sembuh.
 • Keenam.Pada peringkat ini, ulser trofik sembuh untuk waktu yang sangat lama atau tidak sembuh sama sekali.

Sebab-sebab pembengkakan urat varikos

Tahap penyakit ini tidak hanya bergantung pada pengabaiannya, tetapi juga faktor luaran dan dalaman yang lain, jadi kita akan mempertimbangkan yang utama:

Foto urat varikos pada kaki
 • Kegagalan untuk mematuhi prinsip gaya hidup sihat, termasuk diet yang betul, bersenam, melepaskan tabiat buruk, dapat memperburuk masalah dan keadaan kritikal;
 • sebilangan pekerjaan yang menyumbang kepada perkembangan atau memburuknya vena varikos. Diserang: pekerja pejabat, guru, pemandu, jurujual. Ini kerana orang di posisi ini berada dalam posisi tegak atau duduk untuk jangka masa yang panjang;
 • kehadiran penyakit yang membawa kepada vena varikos, misalnya, obesiti, dan juga kehamilan;
 • Melekat pada gaya pakaian tertentu, seperti memakai seluar ketat yang menyekat saluran darah.

Adalah penting bahawa para saintis telah mengenal pasti kecenderungan keturunan terhadap penyakit ini juga. Oleh itu, pesakit yang mematuhi gaya hidup sihat cenderung mengembangkan vena varikos.

Petua pencegahan

urat varikos yang diabaikan

Sekiranya gejala penyakit muncul, anda mesti segera berjumpa pakar, tanpa ragu-ragu dan tanpa menjalani pembedahan untuk penyakit ini.

Elakkan kegemukan dan gaya hidup yang tidak aktif, bersenam lebih banyak, bermain dengan aktif dan kerap berada di luar rumah.

Pakaian mestilah selesa dan memenuhi kriteria untuk dipakai dengan selamat.

Dengan vena varikos, lebih baik memberi kaki kedudukan yang tinggi, dalam hal ini tekanan pada kapal akan berkurang dan bengkak akan hilang.

Mandi perubahan juga meningkatkan peredaran darah dan dengan itu memudahkan aliran darah melalui saluran.

Diploma

Seperti penyakit lain, dengan urat varikos, anda tidak boleh menangguhkan berjumpa doktor. Diagnosis awal meningkatkan peluang pemulihan yang berjaya dan pemulihan yang cepat.