Pembekuan laser vena varikos

Pembekuan laser endovaskular vena varikos adalah kaedah moden, sangat berkesan, selamat dan mudah rawatan pembedahan laser vena varikos pada peringkat awal. Teknik ini popular di seluruh dunia, tetapi hanya digunakan di pusat pembedahan vaskular dengan peranti laser khas. Pembuangan vena varikos pada kaki dengan laser lebih baik diterima oleh pesakit berbanding pembedahan klasik dan menyumbang kepada pemulihan yang cepat.

Rawatan laser vena varikos

Walaupun semua aspek positif, pembekuan laser, seperti kaedah lain, mempunyai kelemahannya. Adalah sangat penting untuk mempertimbangkan kemungkinan terapeutik operasi dan hanya menggunakannya apabila ia benar-benar ditunjukkan dan membantu pesakit. Ia tidak boleh diterima untuk menggunakan rawatan laser stensil untuk semua pesakit dengan vena varikos, hanya mematuhi minat dan fesyen komersial.

Petunjuk dan kemungkinan kaedah

Hanya dengan pengembangan urat cetek (saphenus besar dan kecil) pada bahagian bawah kaki sebanyak 1 dan 2 darjah adalah mungkin untuk mengeluarkannya dengan laser. Ini bermakna pembedahan pembekuan laser hanya boleh berkesan pada peringkat awal vena varikos.

Petunjuk yang lebih tepat untuk operasi:

 • Laluan terus atau sedikit berliku-liku bagi kapal yang diperbesarkan, jika ia tidak mempunyai sebarang lengkung yang tajam.
 • Kekurangan vena varikos yang besar.
 • Pengembangan lumen vena adalah kurang daripada 1 cm.
 • Jenis utama vena varikos apabila sambungan merebak di sepanjang batang pusat vena batang kecil atau besar dan tidak banyak anak sungai kecil yang terlibat.

Pembekuan laser varises dengan pembesaran lebih daripada 2 darjah tidak sesuai kerana risiko tinggi penyakit berulang dalam tempoh pasca operasi jangka panjang. Sekiranya proses itu meluas bukan sahaja ke batang urat saphenous kecil atau besar, tetapi juga ke cawangan utamanya (cabang sungai), operasi gabungan boleh dilakukan. Ia termasuk pembekuan laser pada batang utama dan pembedahan penyingkiran vena varikos cawangan kecil melalui tusukan kecil yang berasingan. Operasi sedemikian juga kurang traumatik dan menggabungkan semua kelebihan pembedahan laser dan klasik.

Kontraindikasi

Walaupun pada pesakit dengan urat varikos ringan, rawatan laser tidak boleh dilakukan jika terdapat kontraindikasi untuk pembedahan. Mereka adalah mutlak - kategori, di mana pembekuan varises boleh memburukkan lagi perubahan tisu sedia ada, dan secara relatif - sementara, di mana risiko komplikasi pasca operasi meningkat. Semua kontraindikasi disenaraikan dalam jadual.

betul-betul relatif
Gangguan pembekuan darah dalam bentuk peningkatan kecenderungan untuk membentuk bekuan darah atau berdarah Proses kulit radang purulen pada bahagian bawah kaki, terutamanya di tempat-tempat pemotongan masa depan
Keadaan umum pesakit yang teruk Memburukkan lagi penyakit kronik organ dan tisu dalaman yang sedia ada
Tanda-tanda kekurangan vena yang kronik pada kaki akibat perjalanan vena varikos yang berterusan atau teruk (bengkak yang ketara, bintik-bintik coklat, indurasi dan ulser pada kulit kaki) Penyakit berjangkit akut (selsema, virus, jangkitan usus)
Thrombophlebitis - keradangan vena varikos Masalah imuniti

Semasa kehamilan dan tempoh awal selepas bersalin, adalah lebih baik untuk menahan diri daripada pembekuan laser vena varikos, walaupun ia tidak memberi kesan buruk kepada janin. Ini disebabkan oleh ketidakupayaan untuk meramalkan perjalanan tempoh selepas operasi, beban yang tinggi pada bahagian bawah kaki, perubahan hormon dan imunologi dalam badan.

Fasa-fasa operasi

Prinsip pembekuan laser urat varikos kaki adalah berdasarkan kesan terma pancaran laser. Mereka bertindak pada tisu, memanaskannya, memusnahkan dan gam (meterai, gam) dinding kapal. Akibatnya, urat kehilangan lumennya, menjadi sepi dan bertukar menjadi tisu parut.

Proses pembekuan laser vena varikos

Pembedahan laser dilakukan di bilik operasi steril dengan peralatan khas:

 • Coagulator laser ialah peranti yang merupakan sumber sinaran.
 • Panduan cahaya laser - elektrod tiub yang digunakan oleh pancaran laser untuk bertindak pada vena.
 • Mesin ultrasound yang boleh menggambarkan urat dangkal, yang boleh digunakan untuk menilai sejauh mana ia diproses semasa pembedahan.

Fasa utama intervensi:

 • Penandaan urat.
 • Anestesia (pelepasan sakit).
 • Pembuangan terus urat dengan laser.

Tempoh operasi pada satu kaki adalah 15-20 minit jika hanya satu daripada batang vaskular diperlukan, sehingga satu jam jika pembekuan laser pada batang vena pusat digabungkan dengan penyingkiran klasik cawangan kecil yang diluaskan dengan tusukan (miniflebektomi). ).

Penandaan urat

Kejayaan penyingkiran laser vena varikos pada kaki bergantung pada seberapa baik kapal yang terjejas ditanda (ditanda). Untuk melakukan ini, mereka melukis dengan penanda khas atau hijau terang bagaimana dan di mana Varix berlalu di kaki. Mereka juga melakukan pemeriksaan ultrabunyi Doppler pra operasi pada urat, selain menandakan ciri-ciri cawangan mereka, jika ia tidak ditunjukkan sebelum ultrasound.

bius

Anestesia semasa operasi boleh sama ada tempatan atau serantau atau umum. Dalam kes pertama, tusukan dan antara muka disusupi (disuntik) dengan persediaan anestetik tempatan - jika hanya urat pusat dirawat dengan laser.

Anestesia penyusupan apabila mengeluarkan urat varikos dengan laser

Jika prosedur dilanjutkan (dengan miniflebektomi), anestesia tulang belakang atau anestesia intravena jangka pendek mungkin diperlukan. Dalam kedua-dua kes, prosedur itu tidak menyakitkan.

Pelaksanaan langsung prosedur

Operasi pembekuan laser vena varikos pada kaki adalah seperti berikut:

 1. Selepas bius di bahagian ketiga bahagian atas paha di sepanjang permukaan dalaman anterior di bawah lipatan inguinal, sama ada tusukan atau hirisan kulit maksimum 2 cm dibuat.
 2. Vena saphenous yang besar ditemui pada pertemuannya dengan vena femoral di bawah bimbingan visual atau ultrasound.
 3. Vena saphenous terputus dan diikat, dipisahkan dari yang dalam, dan panduan cahaya fleksibel yang panjang (lebih kurang 1 m) dimasukkan ke dalam lumennya, yang dipandu ke permulaan kapal pada paras kaki.
 4. Anda menarik pemandu cahaya satu demi satu ke titik tusukan pada paha dan bertindak dengan rasuk pada dinding urat, yang menyebabkan ia terbakar, darah sclerosing dan sclerosing (melekat) lumen.
 5. Panduan cahaya dikeluarkan, diperiksa untuk pendarahan, dan luka pada kulit dijahit atau dibalut.
 6. Tidak mustahil untuk mengeluarkan urat varikos kecil dengan laser. Ia dikeluarkan melalui tusukan tambahan yang tidak memerlukan jahitan.
 7. Sejurus selepas rawatan urat kaki dengan laser di atas meja operasi, bahagian hujungnya disambungkan dengan pembalut elastik atau stoking mampatan (stoking) yang dipilih secara individu diletakkan.

Pembekuan laser hendaklah dijalankan di bawah kawalan ultrasound supaya anda boleh melihat keruntuhan lumen vena dan dos keamatan sinaran laser.

kelebihan dan kekurangan

Pembekuan laser adalah kaedah yang baik dan radikal untuk merawat urat varikos, tetapi ia juga bukan ubat penawar untuk penyakit ini. Kelebihan dan kekurangan berbanding pembedahan tradisional diterangkan dalam jadual.

Rawatan laser Pembedahan tradisional
Anestesia selalunya tempatan Anestesia tempatan tidak berkesan
Tiada luka besar, tiada parut Perlu luka, akan ada parut
Trauma pembedahan adalah minimum, urat tidak dikeluarkan, tetapi terbakar dari dalam Urat dikeluarkan, tisu cedera
Prosedurnya cepat (kurang dari satu jam) Tempoh operasi adalah lebih daripada satu jam
Risiko rendah komplikasi selepas pembedahan Komplikasi yang lebih biasa berbanding dengan pembekuan laser vena varikos
Pemulihan cepat dan keluar dari klinik (walaupun pada hari pembedahan) Pemulihan lebih lama, keluar selepas beberapa hari
Rawatan laser hanya boleh dilakukan untuk urat varikos yang ringan Anda boleh membuang urat yang terjejas oleh urat varikos dari mana-mana gred
Terdapat risiko membina semula lumen vena jika tidak dirawat dengan baik Vena dibuang melalui pembedahan supaya mereka tidak pernah memulihkan lumen mereka
Memerlukan peralatan khas, jadi kosnya tinggi Harganya adalah dua kali lebih rendah berbanding dengan membuang vena varikos dengan laser dan tidak memerlukan peralatan khas

risiko

Kelajuan dan trauma minimum rawatan pembedahan vena varikos dengan laser meminimumkan risiko pembedahan prosedur. Akibat negatif dan komplikasi berlaku dalam 1% pesakit yang dikendalikan. Mereka biasanya tempatan dan dibentangkan oleh proses keradangan di sepanjang vena yang membeku. Rekanalisasi (pemulihan lumen) dan kambuh semula penyakit adalah mungkin dalam 5%, yang mungkin dikaitkan dengan pembedahan tanpa menggunakan peralatan ultrasound atau pada pesakit dengan urat varikos yang teruk.

Tempoh selepas operasi

Pengaktifan awal pesakit adalah untuk mengelakkan akibat negatif selepas rawatan laser vena varikos. Anda boleh pergi pada hari operasi. Produk mampatan (pembalut atau stok) tidak boleh ditanggalkan selama 2-3 hari. Selepas masa ini, mereka boleh dikeluarkan pada waktu malam dan apabila bergerak ke kedudukan mendatar. Anda mesti memakai stoking mampatan selama sekurang-kurangnya sebulan dan memakainya sebelum anda bangun. Kedua-dua beban berat dan aktiviti fizikal yang tidak mencukupi untuk kaki adalah kontraindikasi.

Pembekuan laser untuk vena varikos kaki adalah kaedah rawatan radikal yang sangat berkesan dan selamat pada peringkat awal patologi ini, mengatasi dan bahkan mengatasi keberkesanan pembedahan tradisional. Walau bagaimanapun, kesesuaian penggunaannya harus diputuskan hanya oleh pakar, dengan mengambil kira ciri-ciri individu setiap pesakit.