Senaman untuk urat varikos

Adalah penting untuk melakukan senaman untuk vena varikos untuk semua orang, tidak kira sama ada hanya urat labah-labah yang kelihatan pada kaki, atau benjolan telah muncul. Peredaran darah dipercepatkan adalah perlu dalam apa jua keadaan, terutamanya jika kerja itu melibatkan duduk berterusan atau anda perlu berdiri selama beberapa jam berturut-turut. Guru yang menghabiskan masa berjam-jam di jabatan, pendandan rambut yang menghabiskan sepanjang hari mencipta gaya rambut, pekerja pejabat yang tidak bangun dari komputer dari pagi hingga malam, pemandu yang terpaksa menunggu berjam-jam dalam kesesakan lalu lintas. . . Dalam kebanyakan profesion ini, oleh itu, sebagai tambahan kepada keturunan, pemakanan, obesiti dan gaya hidup pasif, terdapat satu lagi perkara penting yang mempengaruhi kesihatan urat: anda perlu berehat kaki anda dan melakukan sekurang-kurangnya sedikit senaman beberapa kali. kali sehari. Sebagai contoh, apabila seseorang duduk di depan komputer, ia tidak mengambil banyak masa dan ruang untuk meregangkan sebelah kaki di bawah meja dan memutar jari kaki ke kedua-dua arah. Semestinya ada senaman yang memerlukan ruang, perlu dilakukan secara berdiri atau baring. Tetapi pergerakan asas, yang tidak dapat dilihat oleh orang lain, adalah jalan keluar terbaik dalam situasi ini.

Senaman untuk vena varikos

Satu set latihan mudah untuk vena varikos

Terdapat hanya tiga mata di sini. Untuk kesihatan kaki anda, anda mampu melakukan senaman mudah dan pantas berikut terhadap vena varikos:

  1. Latihan ini boleh dilakukan sama ada berdiri atau duduk. Kaki perlu diangkat dari tanah dan pergerakan memutar dengan jari kaki - pertama 4 "putaran" ke satu arah, kemudian ke arah yang lain. Ulang 10-15 kali dengan setiap kaki.
  2. Tugasan ini, seperti yang pertama, sesuai untuk posisi duduk dan berdiri. Kaki mesti diangkat dari tanah. Tarik jari kaki anda ke arah anda sehingga anda merasakan sensasi terbakar atau kehangatan di betis anda (inilah fungsi otot betis anda). Tahan 4 kiraan dan berehat kaki. Ulang 10-15 kali dengan setiap kaki.
  3. Latihan ketiga memerlukan anda meninggalkan meja, tetapi ia berbaloi. Letakkan kaki anda selebar bahu. Berdiri atas hujung kaki. Dan bayangkan bahawa seutas benang diikat pada mahkota, yang ditarik ke atas. Seseorang boleh membayangkan bahawa ini adalah pucuk, di belakangnya seluruh badan terbentang, tulang belakang terbentang dengan cara yang santai. 4 kiraan perlu "berkembang", berdiri di atas hujung kaki dan - berehat, dengan kembali ke kedudukan permulaan. Ulang 10-15 kali.

Selain bersenam

  • Sesiapa yang menghabiskan hari bekerja dengan berdiri atau terpaksa banyak berdiri di rumah, contohnya membasuh pinggan mangkuk yang banyak atau memasak untuk keluarga yang ramai, dsb. , tidak seharusnya "membeku" dalam satu kedudukan. Jalan keluar yang baik ialah beralih daripada satu kaki ke yang lain, buat pergerakan bulat dengan jari kaki anda, seperti dalam kompleks di atas, menari apabila keadaan membenarkan Anda boleh meletakkan najis rendah dan secara bergantian meletakkan kaki anda di atasnya, menggunakan mana-mana objek yang sesuai - sebagai contoh, anak tangga.
  • Jika anda duduk untuk jangka masa yang lama, berbaloi untuk berguling dari punggung ke punggung, sekurang-kurangnya sekali-sekala mengubah postur anda, walaupun kedengaran tidak masuk akal. Adalah baik untuk bangun dengan kerap dan membuat pergerakan bulat dengan pinggul anda. Apabila bekerja dari jauh di komputer, dinasihatkan untuk menggantikan kerusi dengan fitball yang besar supaya pelvis terus bergerak sebanyak mungkin.
  • Latihan terhadap urat varikos dilengkapi dengan sempurna dengan mandi kontras. Gerakkan aliran air ke atas dari bahagian bawah kaki untuk membantu aliran darah dan menentang graviti. Selepas rawatan air, adalah baik untuk berbaring dengan kaki terangkat (perkara utama ialah kaki anda berada di atas pelvis).
  • Di samping itu, berenang dan berjalan membantu melawan urat varikos. Ia cukup untuk mencari masa untuk berjalan-jalan pada kadar sederhana di taman atau di halaman belakang yang tenang. Berlari, sebaliknya, adalah tidak diingini. Sukan lembut seperti berjalan dan berenang meningkatkan peredaran darah dan menguatkan sistem kardiovaskular. Dan berenang juga melegakan sendi.